Het “hamburger” menu is sinds Facebook er een aantal jaar geleden mee startte steeds vaker onderwerp van gesprek. De drie streepjes onder elkaar die in bijna ieder mobiele menu terugkomt wordt ook steeds vaker voor e-mail gebruikt. In dit artikel bespreken we de voor en nadelen van het “hamburger” menu.

Nadelen:

Er is een grote discussie gaande over in hoeverre een hamburger menu effectief is. Het grootste nadeel is volgens de criticasters dat mensen niet weten wat het menu doet.

Wat doe het?

  • Het icoon bestaande uit drie horizontale strepen beeld niet helemaal duidelijk uit wat een gebruiker kan verwachten als je erop klikt. Een populaire A/B splittest van hetwebbedrijf Exis concludeert dat de klikratio zo’n 20% hoger is wanneer ze het ‘hamburger’ icoon vervangen door het word ‘menu’. Het letterlijk benoemen van de functie is voor sommige duidelijker dan het tonen van alleen een icoon.
  • Designers kunnen niet goed beslissen waar het ‘hamburger’ icoon voor wordt toegepast. Om het verhaal nog lastiger te maken, hebben vergelijkbare iconen verschillende toepassingen. Waardoor het voor gebruikers onduidelijk wordt wat de functie is van het ‘hamburger’ icoon. Dit is met name het geval voor websites.

Voordelen:

  • Herkenbaarheid wordt steeds groter
    De herkenbaarheid van het icoon blijft stijgen
Een artikel van de Nielsen/Normal Group zegt dat het ‘hamburger’ icoon herkenbaar is voor gebruikers die regelmatig internetten. Ondanks dat designstandaarden evolueren voor iconen, zien ervaren mobiele gebruikers de drie horizontale strepen als een manier om een menu te openen.

De Catalyst Group onderzocht onlangs of het gebruik van het hamburger menu verschilde tussen jongeren (18-44 jaar) en ouderen (18-64 jaar). De onderzoekers stelden vast dat zo’n 80 procent van de jongeren begrijpt wat de werking van het icoon is, ongeveer de helft van de ouderen begrijpt dit ook.

Gebruiksvriendelijke mobiele e-mails

De combinatie van een niet-responsive e-mail en het kleinere schermformaat van smartphones en tablets is desastreus voor de gebruiksvriendelijkheid. Gebruikers moeten veel pinchen en swipen om tot de informatie te komen die zij zochten.

Door het menu in de e-mail d.m.v. het hamburgericoon aan te passen wordt de inhoud beter leesbaar en je e-mail in zijn geheel gebruiksvriendelijker.

Verschil Clients:

Gmail en Media Queries

Op dit moment ondersteunt Gmail geen media queries, dit houdt in dat je als e-mail developer altijd rekening moet houden met de weergave binnen Gmail met name bij ontwikkelen van een mobiele versie van de e-mail. Als e-mail developer moet je een andere techniek toepassen om een mobile e-mail te ontwikkelen. Veel e-mail designers en –developers hebben de hoop dat Google Gmail update zodat de media queries wel ondersteund worden. Dit zou betekenen dat de verschillen tussen de e-mail clients minder groot worden en dat je ook binnen Gmail meer geavanceerde stylingselementen kan toepassen, zoals bijvoorbeeld een hamburger-menu op een mobiele versie.

Menu Links of Rechts plaatsen?

De meerderheid (90% wereldwijd) van de mensen houden hun smartphone met de rechterhand vast. De rechterzijde van het scherm is hierdoor gemakkelijker te bereiken dan de linker.

Ondanks dat een kleine groep van 10% (volgens UXmatters) hun smartphone met twee handen liggend beethouden. Kunnen we concluderen dat het menu aan de rechterzijde moet staan.

Maar hoe zit dat eigenlijk met tablets?

Een snelle check op het internet suggereert dat het menu vaak aan de linkerzijde wordt geplaatst. Dit heeft te maken met de simpele reden dat we van links naar rechts lezen en doen dit ook bij het scannen van een website.

Voorbeelden

https://econsultancy.com/blog/65511-hamburger-menus-for-mobile-navigation-do-they-work/

Web developer James Foster heeft een test opgezet met 4 verschillende hamburger menu’s. Hierbij is voornamelijk het woord ‘menu’ en de drie strepen getest.

De test duurde vijf dagen en is uitgevoerd onder ongeveer 50.000 mobiele bezoekers welke onder de 35 jaar zijn en een Apple device gebruiken. De test omvatte vier variaties.

Onderstaande resultaten laten zien dat op het woord menu significant meer werd geklikt dan op alleen het hamburger menu. Dit geldt alleen wanneer het menu was omlijnd met een border. Bij android gebruikers was dit verschil groter dan bij IOS gebruikers.